Om SvampTur

SvampTur arrangerar svampexkursioner och svampkurser på distans samt håller i föreläsningar på temat svamp!

Grundare av SvampTur är Louise Nevander, som är utbildad svampkonsulent. En svampkonsulent har grundläggande utbildning i svampkunskap med kunskap om vilka svampar som går att äta, vilka risker det finns för förväxling och vilka svampar man absolut bör undvika. En svampkonsulent har också utbildning i hur man bör hantera och kan tillaga svamp och är uppdaterad gällande de senaste rönen vad gäller olika svampars ätlighet, och kan ge tips på var och när du bör leta efter en viss matsvamp.

Louise håller i svampexkursioner och svampkurser på distans. Hon älskar att plocka svamp och laga mat med svamp! Louise började plocka svamp tillsammans med föräldrarna redan som treåring (innan hon kunde uttala ordet ”kantareller”)!

I Louises släkt fick man inte slänga de bitar man rensat bort från kantarellerna i soptunnan. De skulle slängas på gräsmattan bakom altanen, för att det skulle växa upp kantareller där. Det kom dock aldrig några kantareller i familjens kantarellodling.

Det ledde till frågan: Varför kan man inte odla kantareller? Louise hade ju sett stolt fjällskivling komma upp i familjens gräsmatta efter att gamla hattar från svampen spridits ut där. Hon letade upp kurser i svampkunskap och utbildade sig till svampguide.

Numera vet Louise att kantarellen är en mykorrhizasvamp, och släkten har därför instruerats att slänga de bortrensade bitarna från kantarellerna vid tomtens ekar. Om det någon gång dyker upp några kantareller där återstår att se. Kantareller sägs dock vara svåra att odla.

Louise har utbildat sig inom ämnet svamp med svampkurser både på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och senast på utbildningen till svampkonsulent vid Åsa folkhögskola. Hon har läst pedagogik vid Malmö universitet. Louise har också en magisterexamen i humanekologi och en juristexamen från Lunds universitet. Förutom i svampsammanhang har hon lett grupper som universitetslärare, skidlärare, tennistränare, gymnastikcoach och som ledare i interaktiv teater.

Louise plockar mest svamp i Skåne, men håller även till en del i Dalarna. Hon håller i svampkurser på distans, svampföreläsningar och svampexkursioner med inriktning matsvamp.

Louise är medlem i Svampkonsulenternas Riksförbund och regionombud för region Syd i Svampkonsulenternas Riksförbund. Hon är även medlem (och tidigare styrelsemedlem) i Skånes Mykologiska Förening – Puggehatten.